Kerkük'ün bir Kürt şehri olması için çok sabır göstermeliyiz

Kurdish oil Tomas Avenarius*/ Kürdler, Kerkük'ün Kuzey Irak'taki Otonom Bölgeye Bağlanması Konusundaki Mücadelelerini gayri Diplomatik yollardan yürüttü.Varia Salhi, Saddam rejiminin yıkılmasından sonra bölgenin ekonomik kalkınmasını desteklemek için Kerkük'e gelen bir Kürd işadamıdır. Irak savaşı öncesinde Amerika'da Saddam rejiminin aleyhine lobicilik yapan işadamı bölgede yanlış siyaset yürüttüklerinden söz ederken, "Zorla Kürd bayrağı astırmak yerine bölgedeki Kürd olmayan azınlıklarla temasa geçmiş olsaydık daha hayırlı olacaktı" şeklinde konuşuyor.

Rebvar Faik el Talabani adlı yerel siyasetçi de Kürdlerin petrol şehri Kerkük konusundaki taleplerini ne merkezdeki Bağdat Hükümetine, ne de bölgedeki Kürd olmayan halka kabul ettiremeyeceklerinden bahsediyor. Talabani diplomatik bir üslupla, "Kerkük'ün bir Kürd şehri olması için çok sabır göstermeliyiz, bu daha uzun yıllar sürebilir" ifadesinde bulunuyor. Bölgedeki Kürdler uzun yıllardır Kerkük'ün Kuzey Irak'a bağlanmasını talep ediyor. Bu talebe bölgedeki Arap ve Türkmen azınlıkla birlikte özellikle komşu Türkiye sert bir şekilde karşı çıkıyor.serok president talabani 

Kerkük'ün geleceği konusunda 2007 yılının sonlarında yapılması düşünülen referandum ertelenirken, yakın zamanda gerçekleşmesi mümkün gözükmüyor. Konuyla ilgili merkezi Bağdat Hükümeti, Kerkük'teki taraflar ve Amerika bir mutabakat sağlayamadıkları için artık BM devreye giriyor. Bu durumdan hoşnut olmayan yerel siyasetçi Talabani, BM'nin konuya müdahil olmasının durumu daha da zora sokacağını belirtiyor.

Kürd İş Merkezi yetkilisi Hüseyin İbrahim, bölgedeki Kürdlerin bile artık şu an için Kürd bir Kerkük şehri arzulamadıklarını belirtirken, bölgede yaşanan rüşvet olaylarından ve kötü yönetimden yakınıyor. 

kurd-Kirkuk-oilErbil şehrinde yaşayan bir yerel siyasetçi ise, bölgedeki Kürdistan Demokrat Partisi ve Kürdistan Yurtseverler Birliği adlı iki partinin her şeyi ellerinde tuttuklarından ve kendi adamlarını kayırdıklarından söz ediyor. Yıllardır Celal Talabani ve Mesud Barzani'nin siyasi gücü ellerinde bulundurmalarının genç nesil arasında tepkilere neden olduğunu belirten yerel siyasetçi, bu ikilinin hala feodal düşünceye sahip olmalarından şikayetçi.İşadamı Varia Salhi ise, Kürdlerin artık bir mentalite değişikliğine ihtiyaçları olduğunu söylerken, "dağlardaki gerilla savaşı dönemi artık bitmiştir, bugün ihtiyacımız olan diyalog ve diplomasidir" şeklinde konuşuyor. *Süddeutsche Zeitung'un 24 Haziran 2008 Hazırlayan: Kaya Vural

0 Yorum: