“Tutuklanmayacak Ergenekon” Kuzey Kürdistan’da: 6 ayda 178 kişi öldürüldü

ihd_diyarbakir_aciklama Bölge'de yıllardır yürütülen kontr-gerilla faaliyetleri Ergenekon soruşturması dışında tutulurken, Bingöl'ün Genç ilçesinde 19 Temmuz akşamı 4 kişinin öldürüldüğü, 7 kişinin de yaralandığı saldırı da görmezden geliniyor. Olayda yaralananlar saldırının 'devlet bağlantılı' kişilerce yapıldığına dikkat çekerken, mağdur Ak Ailesi'nin 5 Temmuz 2007'de de saldırıya uğradığı, yaptığı başvuruların ise sonuçsuz kaldığı belirlendi. Bu arada İHD Bingöl Şubesi'nin 2008'in ilk 6 ayına ilişkin açıkladığı hak ihlalleri raporuna göre, Bingöl'de 6 ayda 31 kişi yaşamını yitirdi.
Bölge'de hak ihlalleri her geçen gün artıyor. İHD Diyarbakır Şubesi'nin 2008'in ilk 6 ayına ilişkin açıkladığı Doğu ve Güneydoğu Bölgesel İnsan Hakları Raporu'nda 16 bin 719 ihlal tespit edildi. 178 kişinin yaşamını yitirdiği, bin 285 kişi hakkında düşüncelerini ifade ettiği için soruşturma ve dava açıldığı, 434 kişinin işkence ve kötü muameleye maruz kaldığı, Bölge cezaevlerinde 335 ihlal yaşandığı belirtildi. Sistematik işkencenin devam ettiğine dikkat çeken İHD Bölge Temsilcisi Mihdi Perinçek, 'Ergenekon yargısız infazları ve kayıpları kapsayacak mı?' dedi.
Bölge'de 6 ayda 178 kişi öldürüldü
İHD Diyarbakır Şubesi, 2008 yılının ilk 6 ayına ait 'Doğu ve Güneydoğu Bölgesel İnsan Hakları Raporu'nu açıkladı. Rapora göre 6 ayda 16 bin 719 ihlal tespit edildi. Rapora yansıyan hak ihlalleri şöyle:  

  • Çatışmalardan kaynaklı 178 kişi yaşamını yitirdi.
  • 125 yaralanma olayının meydana geldi
  • 434 kişi işkence ve kötü muameleye maruz kaldı.
  • Bölge cezaevlerinde 335 ihlal yaşandı.
  • Bin 285 kişi hakkında düşüncelerini ifade ettiği için soruşturma ve dava açıldı.
  • 26 kadın intihar etti. 
  • Raporda ayrıca işkencenin sistematik olarak devam ettiği ancak, işkence iddialarının üzerine gidilmediği için işkence faillerinin cezalandırılmadığına dikkat çekildi.
  • Raporu açıklayan İHD Bölge Temsilcisi Mihdi Perinçek, son 5 yılın hak ihlali rakamlarına bakıldığında her geçen gün hak ihlallerinin arttığını vurgulayarak, 2008 yılının ilk 6 ayında 16 bin 719 ihlal ve iddiasını tespit etmiş olduklarını belirtti.

Ergenekon’da binlerce faili meçhul cinayetlerin, yargısız infazların ve kayıpların açığa çıkarılması sürecini de kapsıyor mu veya kapsayacak mı?

28mart_amed_katliam_enes_ataTürkiye'nin siyasal ve yönetsel elitinin, yıllarca Kürt sorununa inkar ve imha temelinde baktığını belirten Perinçek, 'Bugüne baktığımızda da, aynı yaklaşımın sürdüğünü görüyoruz. Çözüme yönelik, en azından, vicdan, adalet ve empati gibi önemli insani erdemleri önceliklendirmiyor. Barışçıl yöntemleri temel alan siyasi irade göstermiyor' diye konuştu. 2008 yılının ilk 6 ayında çatışmalardan kaynaklanan 178 ölüm ve 125 yaralanma olayının meydana geldiğine dikkat çeken Perinçek, 'Emeğinin en üretken olduğu yaş döneminde olan 303 yurttaşımızın gelecek, umut ve hayallerinin ellerinden alınmasına yol açılmıştır' dedi. Ergenekon Operasyonu'na da değinen Perinçek, 'Yaşananlar iktidar kavgası mı yoksa hukuku, demokrasiyi egemen kılma çabası mı? Yargılananlar ile bağlantılı olduğu iddia edilen 90'lı yıllarda yaşanan binlerce faili meçhul cinayetlerin, yargısız infazların ve kayıpların açığa çıkarılması sürecini de kapsıyor mu veya kapsayacak mı? Bunlara verilecek olumlu yanıtlar üzerinden izlenecek bir dava seyrinin meşruiyeti ve toplumsal desteği mutlaka yüksek olacaktır' diye konuştu.
'Sistematik işkence devam ediyor'
'İşkence münferit hale gelmiştir. İşkenceye sıfır tolerans' açıklamalarına karşı işkencenin sistematik olarak devam ettiğini vurgulayan Perinçek, şunları kaydetti: 'Yılların ilk 6 ayına göre bölgemizde, 2004 yılında 174, 2005 yılında 191, 2006 yılında 242, 2007 yılında 183 olan işkence ve kötü muamele iddiası 2008 yılının ilk altı ayında 434'e çıkmıştır. Hukuken yükümlü, verdiği sözün gereği olarak ahlaken sorumlu olan kişi ve kurumlar, kaç işkencenin ve iddiasının üzerine gidip, yargılama süreci başlattı? Kaç idari soruşturma açtı? Doktor raporları, resim ve görüntülere rağmen kaç işkence faili cezalandırıldı? İşkence yasağının kurumsallaştırılması için hangi uygulamaları hayata geçirdiniz? Eğer bunlara verecek cevabınız yoksa, aynı zamanda yasaları çiğniyor, görevinizi de kötüye kullanıyorsunuz demektir.'
'Cezaevlerindeki ihlal sayısı 353'
Türkiye cezaevlerinde sorunların artarak devam ettiğini vurgulayan Perinçek, özgürlük sınırlarının alabildiğince daraltıldığını dile getirdi. En küçük tepki veya talebe yönelik disiplin cezası mekanizmasının işletildiğini hatırlatan Perinçek, 'Bu çerçevede 200 tutuklu ve hükümlüye çeşitli disiplin cezaları verilmiştir. Bölge cezaevlerinde yaşanan ve tespit edebildiğimiz ihlal sayısı 353 olmuştur' dedi. Perinçek ayrıca son 6 ayda bin 285 kişi hakkında düşüncelerini ifade ettiği için soruşturma ve dava açıldığını, cezalar verildiğini belirtti.
'227 şiddet olayında 5 kadın öldü
Son altı ay içinde, 26 kadının intihar ettiğini ve 9 kadının intihara teşebbüste bulunduğunu ifade eden Perinçek, ev içinde yaşanan 22 şiddet olayı sonucunda 16 kadının, toplumsal alanda yaşanan 227 şiddet, taciz ve tecavüz olayında 5 kadının yaşamını yitirdiğine dikkat çekti. Ayrıca güvenlik güçleri tarafından yapıldığı iddia edilen 2 taciz olayının da bulunduğunu vurgulayan Perinçek, son yıllarda kadın lehine yapılan yasal değişiklerin kadına yönelik ihlalleri önleyemediğine dikkat çekti.
'22 ormanlık nokta ateşe verildi'
Sadece 2008 yılının haziran ayında bölgede 22 alanda orman yangının meydana geldiğine dikkat çeken Perinçek, 'Bu orman yangınlarına yönelik iddialar, ya operasyonlar gerekçe gösterilerek, ya da operasyon ve çatışma sonrası güvenlik güçleri tarafından yapıldığı biçiminde olmuştur. Türkiye'nin bir tarafında meydana gelen yangınlara karşı seferber edilen olanakları, diğer taraftan iddia edilenlerle bağdaştırmakta zorlanıyoruz' dedi.
Bingöl'de 31 kişi yaşamını yitirdi
İHD Bingöl Şubesi'nin, 2008 yılının ilk 6 ayında yaşanan hak ihlallerine ilişkin hazırladığı raporda, 25'i çatışmalarda olmak üzere 31 kişinin yaşamını yitirdiği tespit edildi. Rapora göre, yaşanan çatışmalarda 25, faili meçhul cinayet/saldırılar sonucu 1, mayın ve sahipsiz patlayıcı sonucunda 2, intihar sonucunda 2, terk edilmiş halde bulunan okul binasının çökmesi sonucunda 1 kişi olmak üzere, toplam 31 kişi yaşamını yitirdi. Ayrıca, 5 kişi çatışmalar sonucu, 2 kişi de okul binası çökmesi sonucu olmak üzere toplam 7 kişi yaralandı. Kişi özgürlüğü ve güvenliğine yönelik hak ihlallerinde ise, 35 kişinin gözaltına alındığı bunlardan 18'inin tutuklandı. Kayıp iddiasıyla 1, cezaevindeki kötü muamele ile ilgili ise 3 kişi İHD'ye başvuruda bulundu. Mülkiyet hakkinin ihlaline yönelik ise 1 başvuru yapıldı. 'Diğer' başlıklı hak ihlallerinde ise şunlar tespit edildi: 'Sağlık hakkının engellendiği iddiasıyla 1, orman kesimi ve çevre tahribatı yapıldığı iddiasıyla 2, engelli hakkının ihlal edildiği iddiasıyla 2 başvuru yapıldı.' Raporda, insan hakkına yönelik ihlallerin artarak devam ettiğinin görüldüğüne vurgu yapıldı.
DİYARBAKIR / DİHA

0 Yorum: