Gücün, ahlaktan yoksunluğu: Bingöl'de 6 ayda 31 ölü, 35 gözaltı, 1 faili meçhul!

bomba_patladi_cocuk_bingol İnsan Hakları Derneği (İHD) Bingöl Şubesi, 2008 yılı ilk altı ayının insan hakları bilançosunu çıkardı. Buna göre 25'i çatışmalarda 31 kişi hayatını kaybetti, 1 faili meçhul ve 1 kayıp yaşandı, 35 kişi gözaltına alındı.
İHD Bingöl Şubesi, bu yılın ilk altı aylık bilançosunu yayınladı. Raporda Bingöl ilindeki insan hakları ihlalleri ve hukuk dışı durumlar değerlendiriliyor. Bingöl Şubesi Başkanı Nihat Aksoy, '2008 yılının ilk altı ayında da, önceki yıllarda yaşandığı gibi, ülkemizin ve dünyanın çeşitli bölgelerinde yine savaş ve çatışmalar sonucu insanlık ailesi, derin acılar yaşadı' dedi.
Altı aylık bilançonun İHD Bingöl Şubesi'ne yapılan başvurular ve basından alınan bilgilerden derlendiğin belirtildi.
Buna göre yaşama hakkına yönelik olarak; yaşanan çatışmalarda 25, faili meçhul cinayet/saldırılar sonucu 1, mayın veya sahipsiz patlayıcı patlaması sonucunda 2, intihar sonucunda 2, metruk(terkedilmiş) halde bulunan okul binasının çökmesi sonucunda 1 kişi olmak üzere toplam 31 kişi yaşamını yitirdi. Ayrıca 5 kişi çatışmalar sonucu, 2 kişi de okul binası çökmesi sonucu olmak üzere toplam 7 kişi yaralanarak yaşama hakkı ihlaline maruz kaldı.
Kişi Özgürlüğü ve Güvenliğine yönelik olarak; 2008 yılının ilk altı ayında Bingöl'de 35 kişi gözaltına alındı, bunlardan 18 kişi tutuklandı. Kayıp iddiasıyla 1, cezaevindeki kötü muamele ile ilgili 3 kişi şubemize başvuruda bulundu.
Mülkiyet hakkının ihlaline yönelik olarak; 1 başvuru yapıldı.
'Diğer' başlığı altında değerlendirdiğimiz ihlallere yönelik ise; sağlık hakkının engellendiği iddiasıyla 1, orman kesimi ve çevre tahribatı yapıldığı iddiasıyla 2, engelli hakkının ihlal edildiği iddiasıyla 2 başvuru yapıldı.
İHD Bingöl Şubesi bu veriler ışığında insan hakkına yönelik ihlallerin artarak devam ettiğinin görüldüğüne vurgu yaparak, 'Gücün, güç ahlakından yoksun bir şekilde kullanılmasından dolayı arzulamadığımız çatışmalar sürmekte, mayınlar can almakta, gözaltı ve tutuklamalar devam etmekte, cezaevlerinde gayri-insani uygulamalar yaşanmakta, düşünce ve inanç özgürlüğü önündeki engeller gün geçtikçe büyümekte, bütün bunlara bağlı olarak toplumsal barış, hoşgörü ve diyaloğun yolu bu kavramlara karşı olanlar tarafından kapatılmaktadır' dedi.
Barış ve hoşgörü ortamının, yerinde oturup hiçbir çaba sarf etmeden, sadece temennilerde bulunmakla oluşmayacağını kaydeden Bingöl Şubesi, barış isteyenlerin, şiddet ve baskı kimden gelirse gelsin, kim engel olursa olsun; yılmadan, usanmadan barışa, kardeşliğe engel olanlara karşı sözünü ve pratiğini ortaya koyması gerektiğini belirterek Hz. Ali'nin şu sözünü hatırlattı: '

-Haksızlık önünde eğilmeyiniz; çünkü hakkınızla beraber şerefinizi de kaybedersiniz.'
BİNGÖL-ANF

0 Yorum: