İlk kurşun tartışılmalı!

emineaynawelat Türkiye'de yayın yapan tek Kürtçe günlük gazete olan Azadiya Welat günlük yayına geçişinin 3. yılını görkemli bir etkinlikle kutladı. Binlerce kişinin katıldığı etkinlikte konuşan DTP Eşbaşkanı Emine Ayna, PKK'nin silahlı eyleme başladığı günün nedenlerinin ortaya konulması gerektiğini söyledi.
Kürtçe günlük gazete Azadiya Welat, günlük yayına geçişinin 3. yılını bir etkinlikle kutladı. Kutlamaya DTP Eşbaşkanı Emine Ayna, DTP Diyarbakır Milletvekili Gültan Kışanak, DEP eski Milletvekili Selim Sadak, DTP Diyarbakır İl Başkanı Nejdet Atalay, DTP PM Üyesi Abdullah Demirbaş, Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir, Bağlar Belediye Başkanı Yurdusev Özsökmenler, Kayapınar Belediye Başkanı Zülküf Karatekin, görevinden uzaklaştırılan Cizre eski Belediye Başkanı Aydın Budak, DTP Kadın Meclisi üyeleri, Barış Anneleri İnisiyatifi, demokratik kitle örgütü temsilcilerinin yanısıra binlerce kişi katıldı. 'Zimanê me rûmeta me ye' pankartının açıldığı şölende, sık sık 'Dîsa dîsa serhildan serokê me Öcalan', 'Şehîd namirin' sloganları atıldı.
Etkinlikte konuşan DTP Eşbaşkanı Emine Ayna, 'Bazı kesimler bizim Ergenekon davasında tarafsız kaldığımızı söylüyor. Ergenekon'dan en çok Kürtler zarar gördü. 80 darbesi Kürtlere karşı yapıldı. Diyarbakır zindanında yapılan vahşeti, insanların tutukevlerine atılması ve buralarda yaşananları hepimiz hatırlıyoruz. Ergenekon'dan en çok zararı Kürt halkı gördü. Ama bugün Ergenekon'un 80'li yıllarda yaptıkları sorgulanmıyor. Ergenekon'un 2000'li yıllardan sonra AKP hükümetine ilişkin icraatları sorgulanıyor. Dava konusu Kürtler ve diğer farklılıklara yönelik yapılan uygulamalar değil' dedi
PKK'nin silahlı mücadeleye başlamasının nedenlerinin de tartışılması gerektiğinin altını çizen Ayna, 'PKK neden silahlı mücadeleyi başlattı bunun iyi analiz edilmesi gerekir. O dönemde Kürt halkı üzerinde nasıl baskılar vardı, tartışılması gerekir. Bunlar tartışılmadan Kürt sorununun çözümü ve Türkiye'nin demokratikleşmesine yönelik söylemler kandırmacadır. AKP hükümeti, kapatmama ve AKP'yi aklama davasından sonra verdiği karar yine operasyonlar, yine şiddet, yine ölümde ısrardır. Hükümet, Kürtlere yönelik yapılan uygulamalarla yüzleşerek demokratik bir gelecek kurmanın peşinde değil. Bunun için biz Ergenekon'un Kürtlere yönelik uygulamalarının da dava konusu yapılmasını istiyoruz. Bunun için mücadelemiz devam edecektir. Kürt halkı, Türklerin sahip olduğu bütün haklara sahip olmadığı sürece mücadelesi devam edecektir' diye konuştu.
'Arkamızda halkımız var'
Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'ın posterleri ve Demokratik Konfederalizm bayraklarının açıldığı gecede, kadınların giydiği yöresel kıyafetler ve taktıkları sarı, kırmızı, yeşil tülbentlerle alan renk cümbüşüne döndü. Anfi Tiyatro'yu dolduran binlerce kişinin bir ağızdan 'Oremar' şarkısına zılgıtlarla eşlik etmesi katılımcılara keyifli anlar yaşattı. Yoğun katılım nedeniyle Amfi Tiyatro'ya sığmayan kitlenin bir kısmının dışarıda kaldığı etkinlik, demokrasi ve özgürlük şehitleri anısına yapılan saygı duruşuyla başlattı. Etkinliğin açılış konuşmasını yapan Azadiya Welat Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Tayip Temel, gazetelerinin Kürt halkının dili, gözü ve kulağı olma çabasında olduğuna işaret etti. Temel, '12 yıllık yayın hayatından sonra 3 yıl önce '15 Ağustos ülkenin özgürlük günüdür' sloganıyla günlük yayına geçtik. O günden buyana da kendi toprakları üzerinde yayın yapan tek Kürtçe günlük gazete olmanın bilinci, hassasiyeti ve misyonuyla halka dayanarak yayın yapıyoruz. Arkamızda bir tek güç var, o da halkımızdır' dedi.
DTP Diyarbakır İl Başkanı Atalay, Kürt halkının gelmiş olduğu merhaleye dikkat çekerek, bunun bir devrim olduğunu, herkesin Azadiya Welat'a sahip çıkması gerektiğini kaydetti.
Dil Ödülleri verildi
Konuşmalardan sonra Azadiya Welat Kürtçe Dil Ödülleri verildi. Yüksekova'da ölümünden sonra da Azadiya Welat Gazetesi'ne aboneliğinin sürdürülmesini vasiyet eden Medeni Yaman'ın ödülü, kardeşi Salih Yaman'a verildi. DEP eski Milletvekili Leyla Zana'ya Ulusal Dil Ödülü verildi. Rahatsızlığından dolayı etkinliğe katılmayan Zana'nın ödülünü, DKFM Sanatçısı Osman Xunav aldı. Gazetenin dağıtımcısı Zozan Kaya'ya ise Kürt dili için verdiği emekten dolayı ödül verildi.
Etkinlikte sahne alan Stranbêj Şahê Bedo ve Dicle Fırat Kültür Merkezi gruplarının seslendirdiği şarkılarla keyifli anlar yaşandı. Geç saatlere kadar süren etkinlik son alarak havai fişek gösterisiyle son buldu.
Diğer taraftan Urfa'nın Ceylanpınar ilçesinde de havai fişeklerle kutlama yapıldı. Burada konuşan DTP Ceylanpınar İlçe Başkanı Ahmet Dağtekin, Azadiya Welat Gazetesi'nin önemine değinen bir konuşma yaptı.
Ayrıca DTP Viranşehir İlçe Örgütü, Azadiya Welat Gazetesi'nin 3. kuruluş yıldönümü dolayısıyla ilçede gazete dağıtımı yaptı. Dağıtıma DTP İlçe Başkanı Adnan Etli, Viranşehir Belediye Başkanı Emrullah Cin, BDP İlçe Başkanı Hıdır Ardin, Belediye Başkan Yardımcısı Nayıf Aslan ile yaklaşık 50 kişi katıldı. DİYARBAKIR / DİHA

1 Yorum:

Anonymous said...

Pretty nice post. I just stumbled upon your weblog and wanted to
say that I have truly enjoyed surfing around your blog posts.
After all I will be subscribing to your rss feed and I hope you write again very soon!


my web-site natural cellulite treatment