Azerbaycan ve Türkiye de Karabağ'a girecekti

kafkasya haritasi

Gürcistan'ın Güney Osetya'yı işgal etmesine benzer bir hamleyi de Türkiye ve Azerbaycan'ın Ermenistan'a karşı planladığı kaydedildi. Rusya'nın Osetya konusunda ses çıkarmaması halinde, Dağlık Karabağ bahanesiyle operasyon gerçekleştirmenin planlandığı, Moskova'nın Gürcistan'a müdahalesi sonrası biraz daha fazla düşünmeleri gerekeceği kaydedildi.
Gürcistan-Rusya savaşında ateşkes sonrası gerilim bu kez Rusya'nın Gürcistan topraklarından çekilmemesi nedeniyle sürüyor. Gürcistan'ın, Rus ordusunun denetimindeki Güney Osetya'nın yakınında bulunan Gori kentinde çok sayıda Rus zırhlı aracı kentin birkaç kilometre dışındaki bir üste toplandı. Bölgedeki basın mensupları, çok sayıda Rus tankı ve zırhlı aracının Saat 22.00'den sonra sokağa çıkma yasağı uygulanan Gori kentinden Güney Osetya'nın başkenti Tshinvali'ye giden yol üzerindeki bir üste konuşlandıklarını bildirdiler. ABD'ye ait kargo uçağı bölgeye yardım malzemesi götürürken, Rusya, ABD malzemeler konusunda kuşkulu. ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice da dayanışmak için Gürcistan'a geçti. Rice şu anki amacın Rus askerlerinin Gürcistan'dan çıkarılması olduğunu, daha zorlu konuların daha sonra ele alınabileceğini belirtti. Kanada da ABD gibi, Gürcistan'a karşı tutumundan ötürü Rusya ile yapacağı ortak askeri tatbikatı iptal etti.
ABD Başkanı George Bush da, Rusya'nın Gürcistan'daki güçlerini bu ülkeden çıkaracağını taahhüt etmesini istedi. Bush, 'derebeylik ve gözdağı vermenin, 21. yüzyılda dış politika yürütmenin kabul edilebilir yolları olmadığını' ve 'Rusya'nın son günlerdeki eylemleriyle özgür dünya ülkeleriyle olan ilişkilerine ve güvenilirliğine zarar verdiğini' ifade ederek 'Gürcistan'ın toprak bütünlüğü ve egemenliğine saygı gösterilmelidir' dedi.
Gürcistan Cumhurbaşkanı Mihail Saakaşvili, gazeteciler için düzenlediği basın toplantısında, 'Rusya'nın topraklarını işgal etmeyi sürdürdüğünü' belirterek, Batı ve uluslararası toplumun 'diplomasi silahını kullanarak bu işgali durdurması gerektiğini' belirtti. Rus askerlerinin, Gürcü topraklarında ilerlemeye devam ettiğini, girdikleri her yeri yağmaladıklarını, evleri yaktıklarını anlatan Saakaşvili, Gürcü polisinden Rus güçlerinin bulunduğu şehir ve kentleri denetimi altına almasını istedi. Rusya'nın, Gürcistan'ı 2000 kişinin ölümünden sorumlu tuttuğunu kaydeden Saakaşvili, ancak bunun gerçek olmadığını ifade etti. Rusya'nın çatışma bölgeleri Güney Osetya, Kodori Deresi'nde birkaç gündür 'etnik temizlik' yaptığını iddia eden Saakaşvili, 'Ruslara, Kazakları ve Çeçenleri çatışma bölgesine getirme hakkını kim verdi?' diye sordu. Tiflis yönetimi Uluslararası Adalet Mahkemesi'nden , Rusya'nın 'Gürcü azınlığa karşı uyguladığı insan hakları ihlallerini' durdurmasını talep eden acil bir mahkeme emri çıkarmasını da istedi.
İç sorgulama Gürcistan'ın eski Parlamento Başkanı Nino Burcanadze, ülkenin 'bu noktaya nasıl geldiğini' kendi içlerinde de sorgulamaları gerektiğini söyledi. Burcanadze, yaptığı açıklamada, Gürcistan'ı Rusya ile savaşın eşiğine getiren olayların hızlı geliştiğini belirterek, 'Ülkenin bu noktaya nasıl geldiğini kendi içimizde de sorgulamalıyız' dedi. Güney Osetya'daki çatışmalarda ölen sivillerin sayısının giderek artmasından dolayı derin üzüntü içinde olduğunu kaydeden Burcanadze, bölgede bir an önce kalıcı barışın sağlanması temennisinde bulundu. Burcanadze, seçimlerde Cumhurbaşkanı Mihail Saakaşvili ile milletvekili aday listesi üzerinde yaşadığı anlaşmazlık yüzünden seçimlerden çekilmeye karar verdiğini açıklamıştı.
ABD Başkanı ve Savunma Bakanı tartışılıyor
Kafkasya'da çıkan çatışma, Washington'u, ''tatil ayı' olarak bilinen ağustosta yakalarken, krize geç tepki verdiği öne sürülen ABD Başkanı George Bush yönetimine karşı da 'İkinci Katrina Krizi' eleştirilerine neden oldu. Siyaset uzmanlaları, aylardır Washington çevrelerinde Gürcistan'da bir kriz çıkma olasılığından bahsedilmesine karşın Bush yönetiminin 7 Ağustos'ta başlayan çatışmaya 'habersiz' yakalandığını belirtti. Bush'un partisi Cumhuriyetçilerin rakibi Demokrat Partiyi destekleyen yorumcu James Carville, ABD Merkezi Haberalma Teşkilatı CIA için, 'ne iş yaparlar?' sorusunu yöneltti. Merkezi Washington'daki düşünce kuruluşu Ulusal Güvenlik Ağı (NSN), New Orleans'ı yerle bir eden Katrina Kasırgası'yla paralellik kurarak, çatışmaların Bush yönetimi için 'tamamen sürpriz' olduğunu belirtti. NSN, 'Katrina Kasırgası'na verilen tepkiye benzer şekilde' ABD Dışişleri Bakanı Condoleeza Rice'ın hafta sonunda tatilini kesip Washington'a dönmediği, Pekin Olimpiyatları'nı izleyen Bush'un da ailesiyle burada kalmayı sürdürdüğü eleştirilerini getirdi. Cumhuriyetçi Partiye yakın, muhafazakar American Enterprice Institute (AEI) adlı düşünce kuruluşunda, Kafkasya'daki çatışmaların değerlendirildiği bir toplantıda konuşan, stratejik konularında çok sayıda kitabı bulunan Amerikalı emekli Yarbay Ralph Peters, 'Olimpiyatların açılışına katılan Putin, hemen Rusya'ya dönüp Kuzey Osetya'nın başkenti Vladikavkaz'da bizzat savaş yönetmeye girişirken Bush, voleybolcu kızlarla flört ediyordu' dedi.
TİFLİS / MOSKOVA / AMSTERDAM

YORUM - Kafkasya savaşları ve Kürtler

Barışseverler alanlara çıkıyor

Taymaz: Türkiye sadece silah satmadı, Gürcistan'ın saldırı kapasitesini de geliştirdi

Abhazya Milletvekili Soner Gogua: Gürcüleri Türkiye cesaretlendirdi

YORUM - Kafkas kökenlileri tutarlı olmaya davet ediyoruz

Gürcistan, savaşa Türkiye ve ABD tarafından hazırlandı, Türk savaş gemisi Batum`da…

İran dilli bir halk olan Osetinler Kürtlerin ırk kardeşleridir

Gürcü subayların üniformaları bile TSK’dan

KARASIN: GÜNEYE OSETYA’DA 2 BİNDEN FAZLA KİŞİ ÖLDÜ

'NATO, ABD ve Türkiye hazırladı'

Güney Osetya ve Abhazya için

Kafkasya'da savaş başladı

YORUM - Abant Platformu ve sömürgeci tezlerin yeni versiyonları

YORUM - Belçika dağılırken Kürdistan ne olacak?

Bağımsız Kürt Devletleri

Erbil’e konsolosluk akını

Fransız Albay Türk işgalini değerlendirdi

Göç mağduru Rusya Kürtleri

Susan George: ABD için Avrupa'nın önemi kalmadı

NYT: ‘’BAĞIMSIZ KÜRT DEVLETİ KURULACAK: 20 BİN ABD ASKERİ BAĞIMSIZ KÜRT DEVLETİNİ KORUYACAK’’

Törende, Başbakan Neçirvan Barzani, Rusya bayrağını kendisi göndere çekti.

Kürt bilim adamından petrolde yeni buluş

Ayrılamazlar, çünkü Türkler , Kürtler ve İranlıların yeni sınırların çizilmesinde anlaşmaları imkânsız.

TÜRKİYE'DE 50'Yİ AŞKIN DEMOKRATİK KURUM KUNDAKLANDI

JIRINOVSKI’DEN TURKİYE’YE SERT TEPKİ: ‘’TÜRKİYE’YE 21.YÜZ YILDA BAĞIMSIZ BİR ÜLKENİN TOPRAKLARINA GİRİLMEMESİ GEREKTİĞİNİ SÖYLEMEMİZ GEREKİYOR’’

RUSYA ULUSLARARASI ŞURA KOMİSYONU: ‘’OPERASYONLAR TÜRKİYE, SURİYE VE İRAN KÜRTLERİNİ AYAKLANDIRIR; BİR KAÇ DEVLET KURULABİLİR’’

RUSYA PARLEMANTO BAŞKANI YARDIMCISI: ‘’BÜYÜK KÜRDİSTAN HARİTASINI KENDİ ELLERİMLE ÇİZDİM ANCAK PENTAGON ONU BENDEN ÇALDI’’

ABD, Avrupa, Rusya ve Arap Birliginden Turkey'e uyarı

Komeleyê Jîyanêweyê Kurdistan

Sovyet Kürtlerinin Büyük Özlemi: Kızıl Kürdistan

0 Yorum: